![]() HomaryHomary (Nephropidae) – rodzina skorupiaków należąca do rzędu dziesięcionogów. Poławiane gospodarczo na dużą skalę. Są źródłem smacznego mięsa, zaliczanym do owoców morza.Żyją w strefie dennej zbiorników wód słonych. Ich ciało składa się ze szczypiec, odnóży krocznych, głowotułowia i odwłoku. Do najbardziej znanych należą: homar amerykański (Homarus americanus) homar europejski (Homarus gammarus) homarzec (Nephrops norvegicus) ![]()
HOMAR to najszlachetniejszy gatunek skorupiaka morskiego. Przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Jego ciemny pancerz po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo smaczne. Jadalne są: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra, a prawdziwym rarytasem jest wątroba. Homara można przyrządzać na różne sposoby: piec, dusić, gotować i jeść na zimno lub ciepło. Najsmaczniejsze okazy ważą około jednego kilograma. ![]() |