CzarniakCzarniak (Pollachius virens)Czarniak (Pollachius virens) – gatunek drapieżnej ryby z rodziny dorszowatych, blisko spokrewniony z rdzawcem. Ryba o dużym znaczeniu gospodarczym, tuż za dorszem i plamiakiem. Swoją nazwę zawdzięcza czarnej barwie wnętrza jamy gębowej. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: dorszokształtne Rodzina: dorszowate Rodzaj: Pollachius Gatunek: czarniak Nazwa systematyczna: Pollachius virens Zasięg występowania: Występuje po zachodniej stronie Atlantyku od przylądka Cod po Nową Fundlandię, koło Grenlandii dość rzadko rozsiedlony. Obficie występuje na wodach Islandii i koło Wysp Owczych, a w największych ilościach – w północnych rejonach Morza Północnego i przy zachodnich wybrzeżach Norwegii. Charakterystyka: Grzbiet oliwkowozielony, linia boczna jasna, wyraźna na całej długości. Szczęka dolna wysunięta, płetwa ogonowa wcięta. Osiąga przeciętnie 60–90 cm (maksymalnie 130 cm) długości i ok. 20 kg (maks. 32 kg) masy ciała. Gatunek wędrowny. Wiosną kierują się na północ i do wód przybrzeżnych, a jesienią na południe i dalej od brzegu. Młode czarniaki polują na skorupiaki i małe ryby, dorosłe na ryby denne i pelagiczne ( pelagiczne – strefa otwartej toni wodnej.) Mięso: Znaczenie użytkowe bardzo duże. Zawartość białka w mięsie wynosi 17–18 %, a tłuszczu 0,4 – 2,5 %. Mięso smaczne; spożywane w stanie gotowanym, smażonym lub wędzonym, w formie filetów świeżych lub mrożonych. W handlu występuje także pod nieprawidłową nazwą dorsz norweski. Mięso czarniaka jest lekko szare, jędrne i chude. Do Polski czarniak trafia głównie w postaci filetów z ryb, łowionych na Atlantyku przez flotę norweską. Filety z czarniaka mogą być smażone, pieczone i grillowane. Generalnie zastosowanie filetów z czarniaka jest analogiczne do dorsza. Mięso czarniaka jest łatwostrawne, dietetyczne, bogate w białko. Stanowi także bogate źródło witaminy B12 oraz selenu, który jest odpowiedzialny za bilans wodny organizmu człowieka. Mięso czarniaka jest szeroko stosowane w Niemczech, w których oferowane jest pod nazwą Seelachs, tj. dosłownie "łosoś morski". |