GrenadierGrenadier (Coryphaenoides rupestris, Macrurus rupestris, macrurus berglax) – morska ryba z rodziny dorszokształtnych.Cechy charakterystyczne: ciało krótkie, zwężające się w stronę ogona, pokryte drobnymi łuskami duża głowa i oczy płetwa grzbietowa jest długa; przechodzi przez ogon w płetwę odbytową. posiada drobne łuski. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: dorszokształtne Rodzina: buławikowate Nazwa systematyczna: Coryphaenoides rupestris Zasięg występowania: Występuje w chłodnych i subarktycznych wodach północnego Atlantyku. Sprzedawany pod postacią mrożonych tusz i filetów oraz wędzonych tusz. Mięso: Bardzo smaczny, z powodzeniem konkurujący z rybami dorszowatymi. Grenadier nie ma ości. Mięso tych ryb – białe, chude, jędrne, o bardzo delikatnym smaku i zapachu – świetnie smakuje z grilla, podane z sosami majonezowymi lub jogurtowymi, pikantnie doprawione. Chętnie jedzą je nawet osoby nie przepadające za rybami. |