Morszczuk zwyczajnyMorszczuk zwyczajny (Merluccius merluccius) – morska ryba dorszokształtna z rodziny morszczukowatych. Poławiana gospodarczo dla smacznego mięsa.Morszczuk kapski, Morszczuk przylądkowy (Merluccius capensis) Morszczuk Kapski lub zaliczany jest do najszlachetniejszych odmian tego gatunku. Na naszym rynku powinien występować wyłącznie w postaci mrożonej (tusze, filety ze skórą oraz bez skóry). Morszczuk , tak jak mintaj jest jednym z najbardziej popularnych gatunków dostępnych na polskim rynku. Obszar występowania: Wschodni Ocean Atlantycki, szelf kontynentalny na głębokościach od 70 do 1000 m, Morze Śródziemne oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: dorszokształtne Rodzina: morszczukowate Rodzaj: Merluccius Gatunek: morszczuk zwyczajny Nazwa systematyczna: Merluccius merluccius
Opis:
Ciało wydłużone, dwie płetwy grzbietowe (druga dwudzielna, długa), płetwa odbytowa o kształcie podobnym do płetwy grzbietowej, duży otwór gębowy, wyraźna linia boczna, duże oczy. Skóra pokryta drobnymi łuskami. Grzbiet stalowo–szary, boki nieco jaśniejsze, brzuch srebrzysto–biały. Osiąga przeciętną długość do 100 cm, maksymalnie 140 cm oraz wagę odpowiednio 10 – 15 kg. Żywi się rybami i kałamarnicami. Pożywienie stanowią ryby, skorupiaki i głowonogi. Tarło odbywa wiosną, młode osiągają dojrzałość płciową po ukończeniu 3 roku życia. Jest ceniony w rybołówstwie, roczne połowy sięgają 150 tys. t. W innych przybrzeżnych rejonach Oceanu Atlantyckiego żyją spokrewnione gatunki morszczuka: morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi), morszczuk srebrzysty (Merluccius bilinearis), morszczuk peruwiański (Merluccius gayi), morszczuk oregoński, amerykański, północnopacyficzny (Merluccius products). Mięso: W sprzedaży jest dostępny przez cały rok. Świeżego morszczuka poznaje się po białym i jędrnym mięsie. Można go kupić całego, w formie filetów, płatów lub dzwonków, choć najczęściej jest mrożony. Jego mięso jest niezwykle chude i lekkostrawne. Morszczuka można przyrządzać na różne sposoby. Warto pamiętać o tym, że najsmaczniejsze mięso znajduje się tuż za głową. Ponieważ jest bardzo kruche, raczej nie nadaje się do grillowania, ale jest świetny do gotowania w warzywnych wywarach, duszenia, smażenia i pieczenia. Stanowi także bardzo smaczny dodatek do wielu sosów. |