MintajMintaj (Theragra chalcogramma)Mintaj (Theragra chalcogramma) – ryba z rodziny dorszowatych. Występuje w dużych ilościach w północnych morzach Pacyfiku. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: dorszokształtne Rodzina: dorszowate Rodzaj: Theragra Gatunek: mintaj Nazwa systematyczna: Theragra chalcogramma Charakterystyka: Ryba ta osiąga długość około 40–45 cm (największe rozmiary osiąga w Morzu Beringa – nawet do 75 cm) i ciężar do 1,5 kg. Dojrzałość rozrodczą uzyskuje w wieku 3–4 lat. Główne pożywienie mintaja to plankton. Jest jedną z najważniejszych ryb konsumpcyjnych – corocznie odławia się m.in. ponad 3 miliony ton mintaja alaskańskiego, z łowisk rozciągających się na Pacyfiku, od Alaski po północną Japonię. Ciało pokryte drobnymi łuskami kolistymi, ciała oliwkowo szare w ciemniejsze plamy długość ciała do ok. 80 cm, ubarwienie ciała oliwkowo szare w ciemniejsze plamy. Żyje w dużych stadach, pożywienie stanowią małe ryby. Występowanie: Mintaj to pełnomorski pływak odległych, zimnych wód pacyficznych od Morza Japońskiego i wybrzeży środkowej Kalifornii po Cieśninę Beringa. Najroślejsze, osiemdziesięciocentymetrowe sztuki występują na północnych krańcach tego akwenu. Pośród głównych tarlisk tej ryby : w Morzu Beringa, u brzegów koreańskich i w Morzu Ochockim – dochodzi do ogromnej koncentracji tego gatunku, zarówno jeśli chodzi o gęstość, jak i liczebność owych zgrupowań. O ich potencjale rozrodczym najdobitniej świadczy fakt, że w słupie wody o podstawie 1 m kwadratowego może pływać 30 000 ziaren ikry. Mięso mintaja jest użytkowane wszechstronnie, mrożone, suszone, w postaci past i in. przetworów. Ze względu na odległość od miejsca połowu dociera do nas wyłącznie w postaci zamrożonych tusz bądź filetów. Ta znakomita ryba stanowi jeden z głównych asortymentów sprzedawanych na naszym rynku. |