PangaPanga (Pangasius hypophthalmus)Panga (Pangasius hypophthalmus) Bardzo popularna obecnie ryba pochodząca z Azji, główne rejony występowania to Tajlandia, Indonezja, Kambodża, Filipiny oraz Wietnam, skąd pochodzi ok. 70% światowej produkcji. Panga jest słodkowodną rybą hodowlaną, główny rejon produkcji znajduje się w delcie Mekongu. Dorasta do rozmiarów nawet ok. 16 kg przy ok. 100 cm długości! Ceniona szczególnie za smaczne białe lub różowe nieco słodkawe mięso (występuje również odmiana żółta), dostarczana na nasz rynek prawie wyłącznie w formie mrożonych filetów IQF. Konsumpcja tego gatunku rośnie w całej Europie w ostatnich latach i wszystko wskazuje na to, iż nadal będzie wzrastała, a to za sprawą coraz większej liczby produktów wysoko przetworzonych produkowanych z tej ryby. Kolor mięsa pangi uzależniony jest min. od czystości wody i stosowanego pokarmu (żółtą pangę czuć mułem, ponieważ jest to ryba, która w ciasnych zbiornikach wodnych żyje przy samym dnie). Panga lekko różowa ma delikatny smak, natomiast panga biała jest najdelikatniejsza w smaku. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: sumokształtne Rodzina: Pangasiidae Rodzaj: Pangasius Gatunek: sum rekini Nazwa systematyczna: Pangasianodon hypophthalmus Występowanie: Rzeki Azji Południowo–Wschodniej. Hodowana na skalę przemysłową w wodach dorzecza Mekongu, głównie we Wietnamie i Tajlandii. Jest to żywotna, ruchliwa ryba. |