KarmazynKarmazyn – nazwa kilkunastu gatunków, blisko ze sobą spokrewnionych, atlantyckich ryb z rodziny Sebastidae.Wg części systematyków nie ma wystarczających podstaw do wyróżniania tej rodziny i zaliczają je do rodziny skorpenowatych (Scorpaenidae). Potocznie – choć nieprawidłowo – czasami karmazyn bywa nazywany okoniem morskim. Rzeczywiście sylwetką oraz czerwienią płetw przypomina okonia, choć nie jest z nim blisko spokrewniony. Okazy dorodne, a zarazem sędziwe, zbliżają się do metrowej długości i 10 kg wagi. Ta długowieczna ryba osiąga dojrzałość płciową dopiero po 10 latach. Karmazyny to gatunki wolno rosnące i długowieczne. Karmazyn ostrooki może żyć nawet ponad 200 lat. Są rybami głębinowymi. Przydenne wody skalistych siedlisk na głębokości około 1000–3000 metrów to kraina dorosłego życia wielu karmazynów. Młode wielu gatunków rozpoczynają jednak swoją egzystencję wśród przybrzeżnej roślinności. Najbardziej znane gatunki tej ryby to: Sebastes marinus – karmazyn pospolity Sebastes mentela – karmazyn mentela Sebastes miniatus – karmazyn wermilon Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: skorpenokształtne Rodzina: skorpenowate Rodzaj: Sebastes Zasięg występowania: Ryba ta żyje w wodach północnego Atlantyku – rejon Norwegii, Grenlandii, Islandii i Nowej Funlandii.
Rozmnażanie:
Zazwyczaj ryby bardzo plenne, których potomstwo liczy co najmniej setki tysięcy sztuk, z reguły składają ikrę. Karmazyn należy do rzadkich wyjątków – jest to ryba żyworodna.Obfity miot karmazyna jest możliwy dzięki temu, że zarodki tkwią w osłonkach jajowych niemal od chwili narodzin. Charakterystyka: Szczęka dolna dłuższa od górnej, na głowie i pokrywach skrzelowych znajdują się ostre wyrostki kostne, przednia płetwa grzbietowa zaopatrzona w kolce, których ukłucie powoduje bolesne, trudno gojące się rany. Duże oczy przystosowane są do widzenia na głębokości do 250 m. Młode ryby mają mięso brązowawe, dorosłe – różowe lub jasnoczerwone, stąd odniesienie w nazwie do koloru karmazynowego (w angielskim ryby te nazywane są rose fish, red perch, a także ocean perch, Norway haddock, hemdurgan). Innym wyjaśnieniem nazwy może być ubarwienie dorosłych osobników, które nie dotyczy jednak wszystkich gatunków zaliczanych do rodzaju Sebastes, choć kolor czerwony wyraźnie wśród nich dominuje, zwłaszcza wśród gatunków głębokowodnych.
Ceniony z uwagi na walory smakowe mięsa, poławiany masowo do celów konsumpcyjnych. Roczne połowy karmazyna sięgają 350 tys. t. |