MakrelaMakrela (Scomber spp.)Makrela (Scomber spp.) – ryba pelagiczna( pelagiczne – ryby, których tryb życia nie jest związany ze stałym podłożem) występująca we wszystkich wodach Ziemi oprócz Arktyki i Antarktydy.
Makrela atlantycka (Scomber scombrus)
Budowa zewnętrzna: Wydłużone, wrzecionowate ciało o spiczastym pysku i szerokim otworze gębowym. Duże oczy z przezroczystą powieką tłuszczową (wolna, pionowa szczelina ponad źrenicą). Kość szczękowa górna mocno zrośnięta z kością przedszczękową. Szczęki pokryte małymi, szczątkowatymi zębami. Łuski bardzo małe, brak piersiowego pancerza ("gorsetu"). Dwie, daleko odsunięta od siebie, płetwy grzbietowe. Za drugą płetwą grzbietową znajduje się 5 maleńkich płetewek. Trzon ogonowy smukły, bez kila. Brak pęcherza pławnego. Ubarwienie grzbietu mieniące się zielono lub niebiesko, strona brzuszna białosrebrzysta. Na grzbiecie nieregularnie ułożone w żebrowaty wzór ciemne paski, zachodzące również na boki ciała. Maksymalna długość 50 cm Występowanie: Północny Atlantyk, na wschodzie od północnej Norwegii i Islandii do Zachodniej Afryki i Wysp Azorskich; Morze Północne, zachodni Bałtyk; Morze Śródziemne i Morze Czarne. Tryb życia: Silna, szybko płynąca ryba pelagiczna, podejmująca dużymi stadami wędrówki, często tuż pod powierzchnią wody. W miesiącach zimowych przemieszcza się w jej głębsze partie, gdzie zatrzymuje się w pobliżu dna i przestaje przyjmować pokarm. Tarło od marca do kwietnia (Morze Śródziemne), względnie od czerwca do lipca (wschodni Skagerrak i Kattegat). Ikra składana jest w pobliżu powierzchni wody; jaja (0,9–1,4 mm) unoszą się pelagicznie. Na samicę przypada od 200000 do 450000 jaj. Po około 6 dniach wylęgają się z nich larwy o długości 3,5–4,2 mm. Aż do jesieni młode ryby pozostają w przybrzeżnych wodach. Dojrzałość płciową uzyskują w końcu 2–3 roku życia przy długości około 30 cm. Dożywają wieku około 20 lat. Odżywianie: Skorupiaki, pelagiczne ślimaki, wylęg ryb; po tarle małe, stadne ryby. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: okoniokształtne Rodzina: makrelowate Rodzaj: makrela Nazwa systematyczna: Scomber Cechy charakterystyczne budowy ciała: ciało wąskie, cylindryczne duży otwór gębowy z małymi, stożkowatymi zębami łuski niezwykle małe, jeśli w ogóle występują linia boczna nie jest widoczna. Makrela osiąga ona do 60 cm i masę ciała do 1,6 kg .
Zasięg występowania: Morza i oceany strefy tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej. Ta najpopularniejsza w Polsce pochodzi z łowisk akwenu północno–wschodniego Atlantyku (wraz z Morzem Północnym). Makrele trafiające do Polski odławiają głównie statki holenderskie, szkockie, irlandzkie, norweskie i duńskie. Mięso makreli: Makrela należy do ryb tłustych, o bardzo smacznym mięsie. Jest wartościowym surowcem wykorzystywanym w przetwórstwie. Latem po tarle jej mięso jest bardzo chude (ok. 3% tłuszczu), jesienią mięso staje się bardziej wartościowe, osiągając 30% tłuszczu, bogatego w kwasy tłuszczowe omega–3, witaminy D i B12. Makrela jest używana głownie jako surowiec do wędzenia (tusze, kipers, a'la pizza ) i do produkcji konserw (w pomidorach, w oleju, jako sałatki), a ostatnio do smażenia i grillowania. Jest najczęściej kupowaną rybą wędzoną w Polsce. |