Sola zwyczajnaSola zwyczajna (Solea solea)Sola zwyczajna, (Solea solea) – ryba z rodziny solowatych zaliczana do grupy płastug. Poławiana gospodarczo. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: flądrokształtne Rodzina: solowate Rodzaj: Solea Gatunek: sola zwyczajna Nazwa systematyczna: Solea solea Występowanie: Strefa przybrzeżna wzdłuż wybrzeży Europy od Morza Czarnego przez Morze Śródziemne po Morze Północne. Spotkamy ją w północno–wschodnim Atlantyku od Norwegii do Senegalu oraz w Morzu śródziemnym, Adriatyku, Morzu Jońskim, Morzu Marmara, Morzu Czarnym. Pojawia się również w zachodnim Bałtyku. Charakterystyka: Sola jako rodzaj obejmuje wiele gatunków, min. sola kunatka, sola pawica, sola laskara Ciało wydłużone. Oczy położone po prawej stronie głowy. Długie płetwy grzbietowa i odbytowa otaczają niemal całe ciało, u niektórych łącząc się z płetwą odbytową. Otwór gębowy w położeniu dolnym przystosowany do pobierania pokarmu z dna. Strona grzbietowa szarobrązowa do czerwonawo brązowej z dużymi, ciemnymi, nieregularnie. Dorasta do 70 cm długości i maksymalnie 3 kg wagi. Charakteryzuje się płaskim, owalnym kształtem ciała z oczami po tej samej stronie tułowia. Głowa zaokrąglona. Płetwa grzbietowa rozpoczyna się tuż za głową i sięga nasady ogona. Płetwa odbytowa długa, również sięga nasady ogona. Żeruje nocą zjadając bezkręgowce, oraz narybek gatunków strefy dennej. Przebywa zwykle samotnie w strefie przybrzeżnej na piaszczystym lub mulistym dnie w zakresie temperatur od 8–24 °C. Zimą schodzi głębiej. Wchodzi do rzek. Cechuje się bardzo smacznym i delikatnym, białym mięsem, przez wielu uważana jest za jedną z najlepszych ryb białych. W Polsce (ze względu na cenę) niestety bardzo trudno kupić "prawdziwą" solę, częściej spotykana jest pochodząca z Chin Limanda aspera. Sola jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, którego przyswajalność wynosi aż 97%.
Czerwienica, Limanda żółtopłetwa (Limanda aspera)
W Polsce często jako solę sprzedaje się rybę limanda aspera (yellowfin sole), zaliczaną do płastug. W przeciwieństwie do sola solea nie jest ona zaliczana do gatunku sola lecz do gatunku płastug. Prawdziwa sola solea ze względu na wysoką cenę jest w Polsce sprzedawana bardzo rzadko. Żyje w ciepłych wodach Pacyfiku. Osiąga długość 15–45 cm, waży przeciętnie ok. 40 gr. Mięso ma białe, delikatne i chude. Tak jak inne flądry, limanda aspera ma płaskie ciało i oczy z bu stron głowy, dzięki takiej budowie ciała jest dobrze przystosowana do życia na dnie oceanu oraz dobrze kamufluje się przed drapieżnikami. Żywi się drobnymi skorupiakami i mięczakami. Limanda aspera może osiągnąć 46 cm wzrostu. Występowanie: północny Pacyfik, rejon morza japońskiego do nabrzeży Kanady. Sole has fine, firm–textured flesh with a delicate taste. Yellowfin sole is marketed fresh or frozen. |