Okoń nilowyOkoń nilowy (Lates niloticus)Okoń nilowy (Lates niloticus) – gatunek ryby słodkowodnej z rodziny Latidae. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: dorszokształtne Rodzina: Latidae Rodzaj: Lates Gatunek: okoń nilowy Nazwa systematyczna: Lates niloticus Okoń nilowy jest jedną z największych ryb słodkowodnych, pochodzącą z Etiopii – podobno ceniony był już przez faraonów. Obecnie poławiany w jeziorze Wiktorii. Występowanie: Występuje powszechnie w krainie etiopskiej. Gatunek rodzimy dla jezior Czad i Turkana, rzek: Kongo, Wolta, Nil, Senegal i in. Występuje także w półsłonych wodach jeziora Marjut w Egipcie. Pierwotnie zaliczany do słonowodnych wargaczy pod nazwą Labrus niloticus, a także Centropomus niloticus. Lokalne nazwy zwyczajowe: belona afrykańska, okoń Wiktorii (myląca nazwa handlowa, bo gatunek ten nie jest rodzimy dla jeziora Wiktorii), a także wiele innych, w różnych językach afrykańskich. Okonia nilowego wprowadzono do jeziora Wiktorii we wschodniej Afryce w latach 50. XX w. w celach hodowlanych. Charakterystyka: Jest to bardzo duża ryba drapieżna, która osiąga nawet 1,8 metra długości i 180 kg wagi. Największy złowiony na jeziorze Nessar ( Egipt) okoń nilowy ważył 165 kg. Mięso okonia: Okoń ma białe, tłuste mięso o delikatnym smaku zawierające najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów Omega 3. Można je grillować, smażyć, gotować na parze lub z warzywami. Ze względu na niską zawartość wody można je zamarynować przed przyrządzaniem. |