TuńczykiTuńczyki (Thunnini) – plemię obejmujące kilka gatunków dużych, morskich ryb okoniokształtnych z rodziny makrelowatych.Cechy charakterystyczne: torpedowaty kształt ciała księżycowo wcięta płetwa ogonowa osiągają długość do 4 metrów, masę do 700 kg drapieżne Są doskonałymi pływakami, szybciej od tuńczyków pływa jedynie włócznik (miecznik). Żyją w ławicach, odbywają dalekie wędrówki w poszukiwaniu pożywienia. Systematyka Domena: eukarioty Królestwo: zwierzęta Typ: strunowce Podtyp: kręgowce Gromada: promieniopłetwe Rząd: okoniokształtne Rodzina: makrelowate Podrodzina: Scombrinae Plemię: Thunnini Nazwa systematyczna: Thunnini Zasięg występowania: zasiedlają głównie tropikalne akweny Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych (np. Morza Śródziemnego), ale bywają też spotykane na Morzu Północnym i Morzu Barentsa.
Mięso tuńczyka jest smaczne, bogate w witaminy A i D. Spożywane jest wędzone, suszone, konserwowane oraz surowe.
Tuńczyk Albacore zwany jest kurą morską, a to ze względu na kolor swojego mięsa i jego strukturę, która rzeczywiście przypomina mięso kury. Pozostałe tuńczyki mają już mięso czerwone. Jest jeszcze jedna rzecz, która odróżnia tuńczyka od innych ryb, poza ciekawostką, że to właśnie na tuńczyki namiętnie polują delfiny. Otóż jest to ryba ciepłokrwista. Dlatego po złapaniu, rybacy natychmiast je patroszą i schładzają mięso. Najsmaczniejsze mięso ma tuńczyk żółtopłetwy, uważany zresztą za jednego z najbardziej walecznych tuńczyków. Jest ono chude, z charakterystycznym morskim aromatem, którego nie traci podczas gotowania czy wędzenia. Największe znaczenie gospodarcze mają: tuńczyk błękitnopłetwy – największy z tuńczyków, do 700 kg tuńczyk długopłetwy – do 40 kg tuńczyk wielkooczny (wielkooki, patuda, ang. bigeye) – do 180 kg tuńczyk bonito – (mały, ang. skipjack) – do 20 kg Tuńczyk poławiany jest od starożytności. Do dziś połowy tuńczyka są ważne w rybołówstwie. Statki do połowu tuńczyków nazywane są kliperami lub po prostu tuńczykami. Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W USA kosztuje – sprzedawany zwykle obcokrajowcom – od 13 do 22 dolarów za kilogram. Wysyłany samolotem do Japonii ten sam świeży tuńczyk jest sprzedawany na targu po 360 dolarów za kilogram, zatem nie największa, bo 350–kilogramowa ryba kosztuje tam aż ponad sto tysięcy dolarów. Tuńczyki pozostałych gatunków nie są aż tak cenne, kilka dolarów za kilogram świeżej ryby. Połów tuńczyków jest też dyscypliną wędkarstwa pełnomorskiego . |