rodo
certyfikat
Tuńczyki

Tuńczyki

Tuńczyki (Thunnini) – plemię obejmujące kilka gatunków dużych, morskich ryb okoniokształtnych z rodziny makrelowatych.


Cechy charakterystyczne:
torpedowaty kształt ciała
księżycowo wcięta płetwa ogonowa
osiągają długość do 4 metrów, masę do 700 kg
drapieżne

Są doskonałymi pływakami, szybciej od tuńczyków pływa jedynie włócznik (miecznik). Żyją w ławicach, odbywają dalekie wędrówki w poszukiwaniu pożywienia.


Tuńczyki








Systematyka


Domena:   eukarioty
Królestwo:   zwierzęta
Typ:   strunowce
Podtyp:   kręgowce
Gromada:   promieniopłetwe
Rząd:   okoniokształtne
Rodzina:   makrelowate
Podrodzina:   Scombrinae
Plemię:    Thunnini

Nazwa systematyczna:
Thunnini

Tuńczyki

Zasięg występowania:
zasiedlają głównie tropikalne akweny Atlantyku, Pacyfiku i mórz przyległych (np. Morza Śródziemnego), ale bywają też spotykane na Morzu Północnym i Morzu Barentsa.














Mięso tuńczyka jest smaczne, bogate w witaminy A i D. Spożywane jest wędzone, suszone, konserwowane oraz surowe.
Tuńczyk Albacore zwany jest kurą morską, a to ze względu na kolor swojego mięsa i jego strukturę, która rzeczywiście przypomina mięso kury. Pozostałe tuńczyki mają już mięso czerwone. Jest jeszcze jedna rzecz, która odróżnia tuńczyka od innych ryb, poza ciekawostką, że to właśnie na tuńczyki namiętnie polują delfiny. Otóż jest to ryba ciepłokrwista. Dlatego po złapaniu, rybacy natychmiast je patroszą i schładzają mięso.

Najsmaczniejsze mięso ma tuńczyk żółtopłetwy, uważany zresztą za jednego z najbardziej walecznych tuńczyków. Jest ono chude, z charakterystycznym morskim aromatem, którego nie traci podczas gotowania czy wędzenia.


Największe znaczenie gospodarcze mają:
tuńczyk błękitnopłetwy – największy z tuńczyków, do 700 kg
tuńczyk długopłetwy – do 40 kg
tuńczyk wielkooczny (wielkooki, patuda, ang. bigeye) – do 180 kg
tuńczyk bonito – (mały, ang. skipjack) – do 20 kg

Tuńczyk poławiany jest od starożytności. Do dziś połowy tuńczyka są ważne w rybołówstwie. Statki do połowu tuńczyków nazywane są kliperami lub po prostu tuńczykami.


Tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W USA kosztuje – sprzedawany zwykle obcokrajowcom – od 13 do 22 dolarów za kilogram. Wysyłany samolotem do Japonii ten sam świeży tuńczyk jest sprzedawany na targu po 360 dolarów za kilogram, zatem nie największa, bo 350–kilogramowa ryba kosztuje tam aż ponad sto tysięcy dolarów. Tuńczyki pozostałych gatunków nie są aż tak cenne, kilka dolarów za kilogram świeżej ryby.

Połów tuńczyków jest też dyscypliną wędkarstwa pełnomorskiego .


Tuńczyki

bot
luxfish
LUX FISH
Al. Bohaterów Warszawy 31
70-340 Szczecin
tel.: 914624248
luxfish@luxfish.pl
©2024 Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!
Informacje o rybach i owocach morza oraz zdjęcia pochodząń m.in. z portali: http://www.pl.wikipedia.org oraz http://www.fishbase.org